+3672227694 | +36202308696 info@farmermax.hu

A vírus terjedése a gazdaság minden szektorát befolyásolja, a hatások viszont nagymértékben eltérhetnek egymástól. Fontos kérdés számunkra, hogy mi a helyzet az agrárgazdasággal? Mire kell számítanunk ebben a szokatlan szituációban?

A NAK (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) készített egy szakmai elemzést a vírus agrárgazdaságra gyakorolt várható hatásairól, kockázatairól, ezen kívül megoldási javaslatokat is felvet benne. A dokumentum nem csak a koronavírus agráriumot közvetlenül érintő hatásairól szól, a nemzetgazdaság egyéb ágazatainak szempontjából is vizsgálja a témát.

Összefoglalva, az álláspontjuk szerint az elkövetkezendő időszak jelentős hatással lesz a nemzetgazdaságra, azonban „várhatóan visszafordíthatatlan globális hátrányokat nem fog okozni, amennyiben a problémák kezelése időben és a megfelelő eszközökkel megtörténik, egyes területeket azonban súlyosabban is érinthet a jelenlegi helyzet.”

A NAK azt feltételezi, hogy a koronavírus legfeljebb körülbelül 2-3 hónapos időtávon követel meg kormányzati lépéseket. Azaz körülbelül 2-3 hónapon belül a terjedés vélhetően meg fog állni, ezt követően kezdhet el a gazdaság újra a megszokott rendben működni.

 

Az elemzés az agrárkamara honlapján érhető el.

Forrás: NAK (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara), agronaplo.hu