A csalán a takarmányozásban a csípőssége miatt nem igazán használják, pedig érdemes lenne.
A csalán egy vadon élő növény, amely nagyon értékes vitaminokat: A, B, C, D, és K-vitamint, illetve hasznos ásványi anyagokat (króm, foszfor, kálium, magnézium, cink, stb.) is tartalmaz. A magja pedig fehérjékben gazdag, ezért érdemes felhasználni a háziszárnyasok takarmányozásában – írta az agroxxi.ru.
Szárazanyag tartalmát tekintve a csalán 30% aminosav összetételű fehérjét tartalmaz és a félig-telítetlen zsírsavak közül pedig az omega-6 jelentősen erősítheti az állatok immunrendszerét és a kórokozókkal szemben.
Szakértők szerint a takarmányozási hasznosításához a csalánt forróvizes kezeléssel, illetve különböző adalékok hozzáadásával kell feldolgozni, mert a tyúkok a növényt még akkor sem eszik meg, ha semmi más táplálékot sem kapnak.
A forróvizes kezelés semlegesíti a csípősséget, mert ekkor a hangyasav eltávozik a növényből.
A kezelés után érdemes hozzá kevés szemesterményt vagy baromfitápot is adni. Így már a háziszárnyasok biztosan szívesen fogyasztják.
Ezen kívül azt is kimutatták, hogy a csalán takarmánykiegészítőként való hasznosítása fokozza a baromfik súlygyarapodását, tojáshozamot és élénkebb lesz a tojássárgájának a színe.
Ezt a lehetőséget a családi baromfiudvarban kár lenne kihasználatlanul hagyni.
Forrás: agroxxi.hu, agronaplo.hu