+3672227694 | +36202308696 info@farmermax.hu

Az elegáns szumátrai fekete tyúkok nevüket az indonéziai Szumátra szigetéről kapták, mivel innét származnak. Manapság többnyire versenyekre tenyésztik őket, azonban önálló magatartásuk miatt a tanyasi élethez is képesek alkalmazkodni.

A szumátrai tyúkok legfőbb jellemzői:

Méret és súly: A szumátrai tyúkok, mint a legtöbb dzsungelekben őshonos szárnyas, meglehetősen nagy madarak. A farkuk miatt pedig még testesebbeknek tűnnek. Egy kifejlett kakas durván 2,2 kg-ot nyom, a tojók súlya pedig 1,8 kg körül mozog.

Magatartás: Mivel egy nem háziasított fajtáról beszélünk, a szumátrai tyúk temperamentumos jószág. A tojók kiváló anyák, de nem ideálisak házikedvencnek. A kakasok nagyon territoriálisak más kakasokkal szemben, ezért egy karámban csak egyet lehet tartani.

Tojókapacitás: A vadonban évente néhány alkalommal kell tojást rakniuk a szaporodáshoz, így nincsenek hozzászokva a folyamatos termeléshez. Évente körülbelül 100 db kisméretű, fehér tojásra lehet számítani egy-egy példánytól.

Hústermelés: A szumátrai tyúkok nem valók olyan gazdáknak, akik húsuk miatt szeretnének szárnyasokat tenyészteni, mivel a húsuk minősége nem a legjobb.

Táplálkozás: A szumátrai csibéket 8-12 hetes korukig csibetáppal kell etetni. Ezt követően érdemes tojótápra váltani. Nagyszerű gyűjtögetők a ház körül, és étrendjüket bőségesen ki tudják egészíteni a felcsipegetett táplálékkal.

Élettér: Az, hogy milyen lakhelyet biztosítasz szumátrai tyúkjaidnak attól függ majd, hogy mi a fő célod velük. Ha például versenyekre tenyészted őket, akkor érdemes megemelt ketrecekben tartani őket, hogy hosszú farkuk tollai ne érjenek bele a sárba. Tyúkonként érdemes 0,4 négyzetméternyi helyet biztosítani nekik, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett.

Betegségek és ápolás: Egyik nagy előnyük, hogy az átlagnál erősebb immunrendszerük elvégre a vadonból származnak, ahol nem védte meg őket egy kalitka a természet erőitől. A túlélés a legerősebbeké, ennek ellenére oda kell figyelni az esetleges külső és belső parazitákra, amelyek megtámadhatják őket.

Szaporítás: A szumátrai tyúkok szaporodása kifizetődő elfoglaltság lehet. Mivel egy ritka fajtáról van szó, a díjnyertes példányok sokat érhetnek.

 

Forrás: Fotó: Pixabay

agraroldal.hu