A legújabb kutatásokból kiderült, hogy a lenolaj és a szójaolaj hozzáadása a fejőstehenek takarmányához javítja a tej tápértékét.
A brazil kutatók, Arlindo Saran Netto professzor irányításával, kísérletekkel is bebizonyították, hogy a lenolaj és a szójaolaj hozzáadása a fejőstehenek takarmányához, javítja a tej tápértékét – írta az eurokalert.org hírportál.
A lenolaj és a szójaolaj pozitív hatását az adja, hogy ez a kiegészítés kedvező irányban módosítja a tejben lévő omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak részarányát. Ennek az eredménye, hogy az így előállított tej egészségmegőrző hatással bír, mivel annak fogyasztása megakadályozhatja bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
(Magyarországon a halálozások 49%-át, okozták a szív- és érrendszeri betegségek a KSH 2019-es adatai alapján.)
Egy másik kísérletekben az is kiderült, hogy a napraforgó olajnak a takarmányhoz való hozzáadása szintén javítja a tej minőségét.
A brazil kutatási eredményeket a WHO is figyelemre méltónak tartja. További vizsgálatok szükségesek még a telítetlen zsírsavakkal dúsított tej pontos étrendi, és egészségmegőrző hatásának pontos tisztázásához.