A gyantasavak pozitívan hatnak az állatokegészségi állapotára.
Az mdpi.com cikke alapján, lengyel kutatók, finn kollégáikkal együtt, több éven keresztül kísérleteztek és vizsgálták a broilercsirkék takarmányadagjaihoz adagolt gyantasavak hatását az egészségi állapotukra.
Megállapították, hogy bár a baromfitápok jelentős arányban tartalmaznak különféle zsírsavakat, ”a különböző fenyőfákból kinyerhető adalékok antibakteriális és gyulladásgátló hatása jelentősen javította a kórokozókkal szembeni ellenálló képességet”, ez nagy mértékben hozzájárult a bélbetegségek és különböző fertőzések megelőzéséhez.
A gyanták gyógyító hatását Ázsiában évszázadok óta használják, de a takarmányokban való hasznosításra ez volt az első alkalom, amely rögtön sikerre vezetett.
A fenti módszert több EU tagország,Törökország, Thaiföld és Mexikó is alkalmazza.
Forrás: mdpi.com, agroinform.hu