+3672227694 | +36202308696 info@farmermax.hu

A pulykáknak nagyon konkrét fehérjeszükségleteik vannak, és nagyon sokat esznek egy madárhoz képest. A speciális táplálékot előteremteni nem olcsó mulatság, ami sokakat eltántorít a profitcélú pulykatenyésztéstől. Mivel tudjuk, hogy semmi sem lehetetlen, az alábbi cikkben mindent megtudhatsz arról, hogy hogyan is nevelheted fel a pulykákat a lehető legkedvezőbb módon.

Pulykatenyésztés:
A pulykacsibékről

Az újonnan kikelt pulykák életének első hónapja döntő fontosságú, ebben az időszakban tragikusan sok csibét veszíthetsz el.

A probléma forrása az, hogy a fiatal pulykák nagyon nehezen tanulják meg, hogy hol találhatnak rá a táplálékukra és a folyadékra. Ezen kívül hajlamosak összetömörülni az ól egyik sarkában, és ilyenkor előfordulhat, hogy halálra nyomják egymást.

Ügyelj az etetésükre és itatásukra

Amikor a csibék a keltetőbe kerülnek, óvatosan mártsd vízbe a csőrüket. Ezzel segítesz nekik, hogy tudják, hol találjanak rá az itatójukra, ezt nem árt többször is megismételned velük. Segíthet az is, ha csillogó tárgyakat helyezel a vízbe, ami felkeltheti a figyelmüket. Ügyelj arra, hogy a csillogó tárgyak ne legyenek túl kicsik, nehogy megfulladjanak tőle.

Fontos, hogy már csibekorukban is fehérjében gazdag tápot kapjanak, életük legelső napjaiban étrendjük nagyjából 26%-a fehérjéből kell, hogy álljon. Ahogy aztán cseperednek, a fehérjetartalom csökkenthető. Fontos, hogy a csibék etetésekor egy darab kartonra helyezd a tápot, különben előfordulhat, hogy ételnek nézik a keltető bélését.

Keltető-követelmények

A pulykacsibék keltetőjében folyamatosan 35-37°C-ot kell fenntartani. Ahogy nőnek és tollasodnak, minden héttel 5-5 fokkal csökkentheted a hőmérsékletet, amíg teljesen el nem lepi a testüket a tollazatuk.

 

Forrás: agraroldal.hu