+3672227694 | +36202308696 info@farmermax.hu

Farmer-Max tojó  takarmánykeverék

Farmer-Max tojó takarmánykeverék

A Farmer-Max tojó takarmánykeverék a háztáji körülmények között tartott, minden tojástermelés céljára használt baromfiállomány takarmánya.

A Farmer-Max tojó takarmány teljes értékű morzsázott tojótáp. 

Felhasználási javaslat: Háztáji tojó tyúkok, baromfik takarmányozására ajánljuk.

Kokcidiosztatikumot nem tartalmaz. 

Jellemzői:

 

  • Az tojók szükségleteinek megfelelő beltartalom.
  • Morzsázott formátum.
  • Megfelelő mésztartalom.
  • Változatos alapanyagokból készül.
  • Praktikus, igényes kiszerelés.
  • Megfelelő ásványianyag és vitaminszint.

   

   

Előnyei:

 • Kevesebb takarmányszórás, jobb takarmányhasznosulás.
 • Kiegyensúlyozott, egyöntetű minőség, biztonság.
 • Kielégíti az állatok szükségleteit.
 • Rendkívül kedvező ár.

további tudnivalók:

 • Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: A termék címkéje tartalmazza.
 • Tárolás: száraz, hűvös helyen.
 • Minőség megőrzési idő: a gyártástól számított 4 hónap.
 • Kiszerelési egység: 20 kg-os, zsákos kiszerelés.

Farmer-max tojó takarmányozás

A kifejezetten tojás- vagy hústermelésre kitenyésztett tyúkfajták tartással, takarmányozással kapcsolatos igényei általában meghaladják a háztáji körülmények között biztosítható szintet.

A ház körüli tartásra az úgynevezett kettős hasznosítású tojó fajták, illetve ezek keverékei jöhetnek szóba. Választhatunk a különböző színváltozatban tenyésztett erdélyi kopasznyakú és a magyar tyúkok közül is (fehér, kendermagos, sárga és fogolyszínű változatban szerezhetők be). Előbbieknél előny lehet a fajtajellegből adódó mutatós külső, hátrányuk a kisebb tojáshozam.

A magyar tyúk nagyobb termetű. Húshozama kiemelkedő, tojástermelése megfelelőnek mondható, és a mostohább időjárási körülményeket kellően jól tűrő állat.

Az évtizedek óta bevált kettős hasznú háztáji hibriddel a Farmer-Max tojó takarmányt etetve, nem fog csalódást okozni a gazdának.

 

Hogyan és mivel etessük a baromfit?      

 

A tojó és a csirke ősi természeténél fogva magevő, szívesen fogyasztja a búzát, árpát, napraforgót, a kölest, borsót és a kukoricát. A szemes takarmányokon kívül szereti csipkedni a zöldet, a földből kikapirgálja a gilisztákat, bogarakat. A szabadon tartott, tanyasi csirke bőrének sárga színe, húsának zamata, tojásának színe és magas tápértéke ezért.

Ilyen körülményeket ma már nem mindenki tud megteremteni a tojók számára, de kis odafigyeléssel ízletes húsú csirkéket nevelhetünk, és szép tojásokra tehetünk szert.

Természetszerű tartásban a tojókat elsősorban magvakkal etetik. A magok mellett természetesen kiegészítő táplálékra is szükségük van.

Figyeljünk arra, hogy mindig fokozatosan térjünk át a baromfi tápról a hagyományos vegyes, szemes takarmányozásra, és ne hagyjuk ki a takarmánykeverékek közül az indító, nevelő és befejező tápot vagy tojótápot, mivel értékes fehérjéket és vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

A tojó igényli a zöldet, szívesen fogyasztja el a káposztafélék, a saláta levelét, de akár a répa és a retek levelét is. Leköthetjük a csirkék, tojók figyelmét a megfelelő magasságba felkötött 2 vagy 3 csokor lucernával vagy csalánnal, mivel a levelek lecsipkedéséhez fel kell ugrálniuk. A zsúfoltabb tartásmód esetén a tollcsipkedés elkerülhetjük, ha ezt a módszert végezzük.

Szebb lesz a tojók lába, bőre, a tyúktojás sárgája, ha kellő mennyiségű zöld növényt esznek. Tojó állomány esetében szükséges a mészpótlásról gondoskodnunk. A lágyhéjú tojások előfordulása figyelmeztetés a mészpótlásra, de ezt ne várjuk meg.

A vízről célszerű önitató berendezés segítségével gondoskodni, fontos, hogy a tojók előtt mindig legyen friss, tiszta ivóvíz. Aki téli időszakra is vállalkozik tojótyúk tartásra, készüljön fel arra, hogy napjában akár többször is langyos vizet kell önteni az itatóba, hogy ne fagyjon be az ivóvizük.

A tojótyúk napi vízfogyasztása függ a testtömegtől, a hőmérséklettől és a tojástermelés intenzitásától. A napi vízfogyasztás 15-20 °C hőmérsékleten, takarmányozás mellett megközelítően a takarmányfelvétel kétszerese. A tojótyúk 16 °C hőmérsékleten mért vízfogyasztása 32 °C-on megduplázódik, mert a fölösleges hőjétől csak párologtatás útján képes a tyúk megszabadulni. A tojótyúkok vízfogyasztása erősen függ a tojástermelési intenzitástól is.

 

A tojástermelésről

A tojó zárt, félhomályos és biztonságos helyre szeret tojást rakni. A tojóládát készítsük fából, hogy könnyű legyen, majd szereljük fel a kifutó oldalára. A tojók közötti veszekedések elkerülése miatt érdemes egyforma tojóládát felszerelni.

Egyes tojók különösen hajlamosak a kotlásra. Ezt kihasználhatjuk a saját állomány szaporítására. (A csibéket vezető tyúk látványa újabb kotlási hullámot indíthat el a tojótyúkok között.)

A tojófészkek számát a tyúklétszámhoz kell igazítani. A nagy tyúklétszám és a kevés tojófészek tojástörést okozhat, mivel egy fészekbe 2 tyúk is beülhet és állandó versengés folyik a fészekért.

A tojófészekben hetente cseréljünk faforgácsot, szénát vagy szalmát, ami tojáshigiénia szempontból és a tyúktetű felszaporodásának megelőzése érdekében fontos. A tojásokat naponta, általában délután, vagy este szedjük össze. Ez a tojás frissessége miatt is fontos, illetve azért is, mert a sok tojás látványa növeli a kotlási kedvet.

 

Árutojó takarmányok

 

A boltokban megjelenő tojás nagy részét hazánkban termelik meg különböző méretű, tojótyúk telepeken. Ezeken a telepeken a tojótyúkok életciklusa, teljesítménye nagyban különbözik a háztáji gazdaságok tyúkjainak életciklusától és teljesítményétől, ebből következik, hogy a táplálóanyag igényük is eltérő.

A tojótyúk tartás egyik alappillére a megfelelő jércenevelés. A tojó időszakban a termelés intenzitása és a termelési időszaknak megfelelően kell takarmányt választani.

 

Szülőpár-takarmányozás

 

Nagyon fontos a tojók termékenységét és termelését maximálisan kiszolgáló takarmány. A maximalizált termékenységgel és termeléssel a gazdaságosság megtartható és a bevételek növelhetők.

 

A baromfi bélcsatornája rövid, a testhosszának csak háromszorosa, ezért a takarmányfelvevő képessége kicsi, emésztésének rövid idő alatt kell megtörténnie. A zúzógyomor segítségével a baromfiak még a legapróbb gyom magvakat is megőrlik. A megevett takarmány átlagosan csak pár óráig marad bennük, a kotlósokban tovább, 10-12 óráig, ezért a baromfinak gyakran kell ennie. 

A rosszul takarmányozott tojók keveset, rosszul tojnak. Gyakori a tyúkok tojás evése, melynek kiváltó oka többnyire a fent említett hiányos mészellátás. A tojótyúkok takarmánykeverékének mészpótlására leggyakrabban a takarmánymeszet használjuk. A mikroelemek közül elsősorban a cinkre és a mangánra van szükségük a tojóknak. A só szintén szükséges a tojók számára, izgatja az emésztőmirigyeket és pótolja a tojótyúkok klór hiányát.

Vigyázzunk, a más szárnyas fajoknak készített tápok etetése a tojók számára káros lehet, mert azok esetenként olyan gyógyszereket, hozamfokozókat tartalmazhatnak, melyek a tojótyúkok szervezetét könnyen megterhelhetik. 

 

A helytelen takarmányozás következményei

A helytelen takarmányozás következtében a tojók lesoványodhatnak, hiánybetegségek léphetnek fel az állományban. Tollcsipkedőssé vállnak, megeszik a tojásukat, vagy legrosszabb esetben kannibalizmus alakulhat ki. A rosszul takarmányozott kakasok nem párzanak, a tojók keveset, rosszul tojnak, a csibék életképtelenek lesznek, romlik a kelési arány, lassan fejlődnek. Vigyázni kell hogy az itt felsoroltak ne következhessenek be, a legjobb ezeket megelőzni és odafigyelni a takarmányozásra.

 

\u00c1raj\u00e1nlatot k\u00e9rek!

kérjen árajánlatot most tojó takarmánykeverékre!

Kérjen árajánlatot most tojó takarmánykeverékre!

MIT KELL TENNEM, HOGY ÁRAJÁNLATOT KAPJAK?

1. Töltse ki űrlapunkat.

2. Kitöltés után kattintson az “Árajánlatot kérek” gombra.

3. Ezt követően kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot a megadott telefonszámon, vagy hívjon minket a +36 20 230 8696-os telefonszámon, hogy segíthessünk.

árajánlat kérése